Hava Taşımacılığı Türleri
Günümüzde hava taşımacılığı son derece yoğun bir şekilde talep gören taşımacılık çeşitlerinden bir tanesidir. Kargo tipine ve boyutlarına göre farklı uçak modelleri mevcuttur. Ulusal ve uluslararası gönderiler yaparken hava, kara ve deniz olmak üzere üç taşıma türü arasından seçim yapabilirsiniz. Aradığınız şey güvenlik ve hız ise, en iyi seçim hava aracına başvurmaktır.
Malların bu şekilde taşınmasını karakterize eden ana unsur, sevkiyatın ve teslimatın yapılması için gereken kısa süredir. Bu, diğer taşıma biçimlerine kıyasla daha yüksek bir maliyet anlamına gelir, ancak buna rağmen, e-ticaretin yükselişi ve acil gönderileri ve ultra hızlı teslimatları nedeniyle büyüyor.
Yük Türleri
En iyi hava taşımacılığı aracını seçmeden önce, taşınacak eşyanın türünü, özelliklerini ve taşınacağı kargonun şeklini belirlemek gerekir. Mal türleri hakkında konuşurken, taşınacak eşyaların niteliğine atıfta bulunulur. Hava taşımacılığının yüksek maliyetleri vardır. Bu nedenle tüm ürünler için ideal değildir, ancak hız garanti edildiğinden acil veya ekspres teslimatın gerekli olduğu ürünler için geçerlidir. Ayrıca malın bozulabilir (gıda veya ilaç gibi), kırılgan (güvenli bir şekilde taşındığı için), lüks olduğu durumlarda da buna başvurulması önerilir. Öte yandan, yük çeşitlerinden bahsedildiğinde, tam ve grupaj ayırt edilir. Bunlar ile ilgili detaylar aşağıdaki gibidir.
Tam yük (charter): Bu tipte, tek bir müşteri, malları varış noktasına taşımak için bir uçağın tamamını kullanır.
Konsolide taşıma : Önceki modelden farklı olarak, bu durumda tek bir yük taşınmaz. Bunun yerine birim farklı müşterilerin mallarını barındırır. Yani, alan ve dolayısıyla kediler de paylaşılır. Dolayısıyla maliyetleri azalır.
Hava Kargo Taşımacılığı İçin Uçak Türleri
Taşınacak malın türüne karar verildikten sonra yükün özelliklerine göre en iyi taşıma aracı seçilir.
Karışık Uçak
Bunlar, aynı anda yolcu ve mal taşımacılığına izin verenlerdir. Bunu yapmak için iki alan vardır: insanların seyahat ettiği kabin ve stokların taşındığı depo bulunmaktadır.
Kargo Uçakları
İçlerinde sadece mallar taşınır. Bu nedenle yük gemileri olarak da adlandırılırlar. Bu nedenle tasarım ve imalatları, alanı mümkün olduğunca optimize etmek için yapılır. Yolcular için bir kabin alanı olmaması, daha fazla sayıda siparişin taşınmasını sağlar.
Süper Konveyörler
Büyük malların taşınması gerektiğinde, normalden daha yüksek yüklere dayanacak şekilde özel olarak tasarlanmış uçaklar kullanılır.
Her durumda, uçak modele bağlı olarak iki tipe ayrılabilir. Rampa veya yan kapılı uçak. İlki, arkada veya önde malların hızlı bir şekilde yüklenip boşaltıldığı bir kuruluma sahiptir. İkincisi, uçağın yanlarından birinde kargo hareketine izin veren bir kapıya sahiptir.
Yük Taşıma Uçaklarının Özellikleri
İnsanların değil, yalnızca eşyaların taşındığı uçaklarda, ticari veya karma uçaklarda bulunmayan diferansiyel elemanlar kullanılır:
Daha Büyük Kapılar: Bu, malların yüklenmesini ve boşaltılmasını hızlandırır. Ayrıca daha büyük olmanın yanı sıra, yalnızca uçağın içine erişimi değil, aynı zamanda daha iyi kargo yerleştirmeyi kolaylaştıran daha fazla sayıda kapı olması da mümkündür.
Artan Tekerlek Sayısı: Ticari uçaklardan çok daha fazla ağırlık taşıyan, ek güvenlik ve denge için iniş tekerlekleri eklenir.
Kanat ve Kuyruk Daha Yüksek Bir Yükseklikte: Malların uçağın arkasından yüklenip boşaltılabilmesi için uçağın kanatları ve kuyruğu normalden daha yüksek bir yüksekliğe yerleştirilir.
Daha Geniş Gövde Genişliği : Uçaklar, daha fazla miktarda mal ve hatta büyük kargoya izin verecek şekilde tasarlanmıştır.
Kısacası, hava taşımacılığı yapmak için seçilebilecek çeşitli hava taşımacılığı türleri vardır. Her şirket, taşımak istediği mal türünü, kargoyu nasıl gruplamak istediğini ve nakliye optimizasyonunu garanti altına almak için özelliklerine en uygun uçak modelini değerlendirmelidir.
ALS Lojistik; Türkiye, Almanya, Hollanda, İngiltere, Belçika ve Avusturya gibi ülkelere kargo taşımacılığı hizmetleri sunmaktadır. Siz de bu ülkelere hava taşımacılığı ile mal gönderimi yapmak için ALS Lojistik’i tercih edebilirsiniz.